Tech SDD schijf of HDD schijf

Published on februari 14th, 2017 | by Blogshot

0

Waarom kiezen voor een SSD schijf en geen HDD?

Het zijn beiden harddrives waar je informatie op kan zetten vanaf een computer. Je zult het verschil op het oog niet zien, maar er zijn wel degelijk verschillen die belangrijk zijn. Beiden hebben ze beperkingen en pluspunten.

Prijsverschil

Het eerste waar je natuurlijk naar kijkt, de prijs. Een SSD schijf is duurder dan een HDD, mits er vergeleken wordt met prijs per GB of MB. Je betaald voor een SSD schijf dus meer per MB/GB. De prijzen van beiden schijven zakken langzaam. Dit komt omdat de markt hiervoor groeit.

Snelheid van overdragen

Dit is het grootste verschil. In een HDD schijf zitten bewegende onderdelen. Een SSD schijf is een vernieuwde versie en bevat deze onderdelen niet. Een SSD kan daardoor vele malen sneller informatie opvragen dan een HDD.
Een computer met een HDD doet er bijvoorbeeld 3 minuten over om op te starten, terwijl een computer met een SSD binnen een halve minuut opgestart is.

Fragmentatie

De HDD schijf bevat roterende onderdelen. Daardoor is het lastig om informatie op te slaan in informatieblokken. Je HDD schijf kan daardoor lastig informatie ophalen wanneer de harddisks gevuld zijn met geheugen. Een SSD schijf heeft daar geen last van omdat hij elk geheugenblok exact hetzelfde behandeld. Een SSD is daardoor niet alleen sneller maar hij blijft ook altijd snel. Ongeacht hoeveel data erop staat.

Opslaggeheugen

Wat ik bij het kopje ‘prijsverschil’ al aangaf, een SSD is duur. Dit komt omdat de SSD tot nu toe alleen beschikbaar is tot ongeveer 5 TB. De HDD schijven zijn goedkoper te maken en kunnen makkelijk uitgebreid worden.

Geluiden

Door alle bewegende onderdelen in een HDD schijf, maakt de HDD schijf veel geluid. De SSD schijf is daarentegen zo stil als een muis. Het heeft namelijk geen bewegende onderdelen.


About the AuthorBack to Top ↑